Daha güzel görünebilme arzusu eski çağlardan beri insanların değişmeyen tutkularından biri. Bu yüzden yaşlanmanın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve daha genç bir görüntüye sahip olmak için insanoğlu yüzyıllardır farklı çözümler bulmaya uğraşmıştır. Günümüzde daha güzel görünebilme arzusu ayrı bir bilim dalı halini alarak "estetik cerrahi"yi ortaya çıkarmıştır. Teknolojik gelişmelelere paralel olarak cerrahi dışı veya cerrahi birçok seçenek iletişim olanaklarının yaygınlaşmasıyla insanlara pazarlanmaktadır. Zaten daha güzel görünebilmek için arayış içinde olan insanlar kendilerine uygun seçeneklere kolaylıkla yönlenmektedir.
Elbetteki talebin bu kadar fazla olması estetik cerrah olmayan doktorları, doktor olmayan sağlık personellerini, hatta hiç sağlık eğitimi almamış insanları cezbetmektedir. Ülkemizde son yıllarda karmakarışık hale gelen sağlık sistemi ile halkımız yetkisi olup olmadığına bakmaksızın estetik müdahalelere, uygun olmayan koşullarda ehliyetsiz kişiler tarafından maruz kalmaktadır. O yüzden hangi müdahalenin kimler tarafından yapılacağının iyi araştırılması gereklidir.
"Nasıl Estetik Cerrah olunur?"
Ülkemizde tıp fakültesi mezunları tıp doktoru unvanını alırlar ve pratisyen hekim olarak çalışabilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen TUS 'ta (tıpta uzmanlık sınavı) başarılı olanlar tercih ettikleri dallarda üniversite hastaneleri veya sağlık bakanlığına bağlı eğitim araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimlerine başlarlar. Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlık eğitimi 5 yıl devam eder, bu süre boyunca asistan doktor olarak çalışan hekimler yüzlerce ameliyata katılır ve yine yüzlerce ameliyatı kendileri uygularlar. Uzmanlık eğitimi boyunca bilimsel faaliyetlerde bulunurlar, gündüzleri poliklinikte veya ameliyathanede çalışırlar ve ağır koşullarda gece nöbetlerine devam ederek acil hastalarla ilgilenirler, gerekirse gece boyunca ameliyat yaparlar. 5 yıllık eğitim süresi boyunca estetik veya plastik cerrahi müdahalesine ihtiyaç duyan binlerce hastayla karşılaşırlar. Uzmanlıklarının son yılında bilimsel gelişmelere katkıda bulunacak bir konuda kapsamlı bir tez hazırlayarak uzmanlık sınavına girerler. Alanında deneyimli hocalardan oluşan beş kişilik juri karşısında sözlü sınavda başarılı olanlar Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı unvanını almaya hak kazanırlar ancak diplomalarını kullanamazlar. Sağlık bakanlığının belirlediği kadrolar arasından kura sonucu belirlenen bir hastanede 2 yıl uzman doktor olarak mecrubi hizmet yapmak zorundadırlar. Genellikle ailelerinden ayrı geçirdikleri bu zorlu dönemin sonunda serbest çalışabilme yetkisi alırlar.
Bu kadar uzun ve yorucu bir sürecin ardından hakettikleri Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı unvanını farklı branşlardan hekimler veya hekim olmayan kişiler ne yazık ki 3-4 haftalık sertifikalar ile kullanabilmektedir. Bu Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi hekimlerine yapılan ciddi bir haksızlıktır.
Ülkemizde "medikal estetik hekimi" , "estetik hekimi" ,"estetisyen", "güzellik uzmanı" gibi unvanlar kullanılarak uygun olmayan koşullarda estetik cerrahların yapması gereken müdahaleler uygulanmaktadır. Ancak sayılan bu sözde dallarda herhangi bir uzmanlık eğitimi sözkonusu değildir. 2008 yılından itibaren bu sözde dallardaki sertifikalar da geçerli değildir. Sağlık bakanlığının bu konudaki önlemleri ne yazık ki yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden halkın farkındalığını sağlamak için meslek odaları ve dernekler mücadele etmektedir. Yetkili olmayan kişilerin insan vücudu üzerinde müdahale yapma hakkını kendilerinde bulmaları, halkın yeterince bilgilenmemiş olmasında yararlanarak bunu alenen ve yaygın bir şekilde yapmaları aslında önemli bir halk sağlığı sorunudur.
"Estetik müdahale yaptırmadan önce"
Estetik cerrahi müdahale düşünüyorsanız Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlarının bu konuda yetkili ve deneyimli olduğu unutulmamalıdır. Hekimin Estetik Cerrah olup olmadığından, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneğine üye olup olmadığından emin olunmalıdır. Boğaz ağrısında göz doktoruna ya da diş hekimine gidilmediğine göre estetik müdahale düşünüldüğünde de beyin cerrahına ya da sağlık memuruna gidilmemelidir.
Biz sağlığınıza değer veriyoruz, siz de kendinize değer verin ve bedeninizi donanımlı, deneyimli, yetkili hekimlere teslim edin.
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
ESTEİZMİT Estetik Cerrahi Kliniği
0262 331 61 61
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder