Yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarına maruz kaldığımız bir mevsimdeyiz, acaba güneşin zararlı etkileri hakkında yeterince bilinçli miyiz?
Güneşin cildimizde oluşturduğu zararlı etkilerden biri de benleri olumsuz etkilemesi. Halk arasında "ben" olarak adlandırılan derideki melanosit hücrelerinin birikmesi ile oluşurlar. Melanositler deriye rengini veren "melanin"isimli maddeyi salgılarlar. Melanositler bir noktada daha yoğun biriktiklerinde salgıladıkları melanin nedeniyle o bölge deriye göre daha koyu olabilir.
Benler doğumdan itibaren bulunabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilirler. Deriden kabarık veya deriyle aynı seviyede bulunabilirler, açık kahverengiden siyaha kadar koyu tonlarda ortaya çıkarlar. Doğumda varolan benlerde zamanla çevresel etkilerle renk değişimi veya boyut artışı ortaya çıkabilir.
Benler neden takip edilmeli?
Benlerin bazılarında zamanla deri kanserine dönüşüm ortaya çıkabilir bu nedenle yakından büyüklük,renk ve vasıfları takip edilmelidir. Hatta bazen değişim ortaya çıkmadan bazı benlerin cerrahi olarak çıkartılarak patolojik inceleme yapılması önerilir. Görüntü olarak iyi ya da kötü huylu olması ayıredilemeyeceğinden patolojik tanı çok önemlidir.Cerrahi olarak çıkarılması önerilen benler;
- Sınırları düzensiz olan
- 5 mm den büyük ve/veya son zamanlarda boyut artışı görülen
- Birden fazla renk tonu içeren
- Üzerinde yara,kanama ,kabuklanma olan
- Çevresinde tahrişe bağlı kızarıklık olan, sürekli travmaya maruz kalan
- Şekil,boyut ve renginde değişim gözlenen benler, şeklinde sıralanabilir.
Benler nasıl çıkarılır?
Benler genel olarak lezyonun olduğu bölgeye lokal anestezi uygulanarak çıkarılır. Çıkarıldıktan sonra benin büyüklüğüne göre gerektiği kadar dikiş konulur. Yara üzeri özel bantlarla pansuman yapılarak kapatılır. Alınan materyal mikroskobik inceleme için patolojiye gönderilir.
Cerrahi dışı koterizasyon,laser, kryoterapi gibi tedavi seçenekler mevcuttur. Ancak cerrahi eksizyon lezyonun tamamen çıkartılması için en geçerli yöntemdir.
Benlerin çıkartılması yaklaşık 10 dk sürer, kişi normal yaşantısına devam eder. Basit pansuman dışında özel bir bakıma ihtiyaç duyulmaz. Cerrahinin yapıldığı bölgeye göre dikişler 7-10 gün içinde alınır.
Benler nasıl cilt kanserine dönüşür?
Benlerin cilt kanserine dönüşümünde en önemli etken ozon tabakasının incelmesi ile giderek daha yoğun maruz kaldığımız ultraviyole ışınlardır. Ayrıca beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi,endüstriyel gelişimin artmasına bağlı kanserojen maddelerin yaygınlaşması bu durumu tetiklemektedir.
Özellikle açık alanda çalışan, açık tenli,vücudunda fazla miktarda beni olan kişilerin düzenli olarak benlerini Plastik Cerrahi veya Dermatoloji bölümünde kontrol ettirmesi faydalıdır.
Benlerin cilt kanserine dönüşüm riskini azaltmak için güneşin dik geldiği saatlerde dışarda bulunmamak; şapka,gözlük ,güneş koruyucu ile dışarı çıkmak oldukça etkilidir.
Benlerin cilt kanserine dönüşümü sonrasında erken evrede tanılanabilen pekçok lezyon cerrahi olarak çıkartılarak tamamen tedavi edilebilmektedir. Sık kontrol ve erken teşhis bütün hastalıklarda olduğu gibi burada da çok önemlidir.
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
+90 262 331 61 61
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder