KONJENİTAL (DOĞUŞTAN) TETİK PARMAK
Tetik parmak; parmakların hareketini sağlayan tendon yapıların kemiğe tutunduğu noktalarda darlık olması sonucu parmağın açılıp kapanma hareketini yeterince yapamaması olarak tanımlanabilir.
Erişkinler parmağın belli bir noktaya kadar açıldığı daha sonra takılma hissi olduğu şeklinde ifade ederler. Tetik parmak nedeni belli olmamakla birlikte doğuştan çocuklarda da görülebilir.
Çocuklarda tetik parmak
Tetik parmak çocuklarda %0.05- 3 oranında görülebilir. Doğumda tanı konulamaz genel olarak çocuğun elini kullanmaya başladığı 1 yıldan sonra farkedilir. Çoğunlukla başparmak etkilenir diğer parmaklarda görülme olasılığı düşüktür. Doğuştan tetik parmak deformitesi olan 4 çocuktan birinde her iki el birlikte etkilenir. Diğer el anomalileri ile ilişkili değildir.
Doğuştan tetik parmak neden olur?
Tetik parmak nedenleri tam olarak bilinmemektedir, tendonu kemiğe sabitleyen ve hareket sağlanması için makara gibi işleyen pulley yapılarının el parmak bileşkesinde yerleşmiş olanı bilinmeyen bir nedenle kalınlaşarak bu bölgede tendon hareketini engellemektedir.
Çocuklarda tetik parmak tanısı
Çocuklarda genel olarak 1. parmak el bileşkesinde mercimek tanesi şeklideki nodülün ele gelmesi ilk farkedilen durumdur. Daha sonra parmak hareketlerinde kısıtlılık ortaya çıkar. Tanı parmak işlevi değerlendirerek konulur.
Çocuklarda tetik parmak tedavisi
Tetik parmak tedavisinde atelleme, fizik tedavi, nodül içine ilaç enjeksiyonu gibi ameliyatsız teknikler denenebilir. Bu yöntemlerin çocuklarda uygulanması oldukça zordur. Bazı çalışmacılar %10-15 oranında tetik parmağın zamanla kendiliğinden gerileyebildiğini tespit etmiştir. Bu nedenle bir süre ameliyatsız teknikler uygulanarak gözlem yapılabilir. Eğer hareketlerde iyiye gidiş sözkonusu ise beklenebilir. Ancak kısıtlanmada artış varsa cerrahi tedavi düşünülmelidir.
Doğuştan tetik parmak deformitesinde cerrahi
Çocuklarda tetik parmak onarımı genel anestezi altında mikrocerrahi yöntemi ile uygulanır. Başparmak el bileşkesine yapılan 1- 1.5 cm uzunlamasına kesi ile kalınlaşmış olan A1 pulleyine ulaşılır ve pulley uzunlamasına kesilir. Bu bölgede parmağın duyu sinirleri bulunmaktadır çok titiz çalışılmalıdır.
Tetik parmak cerrahisi sonrası
Tetik parmak cerrahisi sonrasında basit yara bakımı yeterlidir. Ancak parmak haketlerinin desteklenmesi için bir süre fizik tedavi uygulanması yararlı olabilmektedir.
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
+90 262 331 61 61
Slm hocam ılk olarak verdıgınız bılgıler ıcın tesekkur ederım benım sorunum 3 yasındakı oglumla ılgılı 2 hafta once bas parmagında kılıtlenme gozlemledık ve doktora gıttık krem ve ılac verıldı yalnız bı kac gundur dıger elde bas parmagında basladı bu ılaclardan kaynaklı bır durum mu nasıl bır yol ızlemelıyız tesekkur ederım
YanıtlaSil