16 Şubat 2016 Salı

MEME KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Hiçbir neden yokken ortaya çıkacağı gibi bazı durumlar varlığında ortaya çıkma olasılığı artmaktadır. Risk faktörü bulunsun veya bulunmasın her yıl doktor kontrolü ve sürekli kendi kendine muayene erken teşhis için önemlidir.

Yaş 

Meme kanseri genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkar . 35 yaşın altında görülmesi nadirdir ancak tüm yaşlarda görülme olasılığı vardır. her 9 kadından biri ömür boyu meme kanserine yakalanma riski ile karşı karşıyadır.

Aile hikayesi

Ailede birinci derece yakınlardan birinde (anne, anneanne, teyze) meme kanseri olması riski artırmaktadır. Eğer bu yakınlardan biri menopoz öncesi veya çift taraflı meme kanseri ise risk daha da artıyor.

Hormonlar 

Östrojene maruziyet süresi yüksekse meme kanserine yakalanma riski artıyor . Erken adet görme (12 yaş öncesi) veya geç menapoza girme (55 yaş sonrası)  daha fazla östrojenin vücutta bulunmasına yol açar. Çok sayıda gebelik geçiren kadınlarda hiç doğum yapmamışlara göre daha az meme kanseri oluştuğu biliniyor.
Menopoz döneminde alınan kombine hormon ilaçlarının da riski artırdığı gösterilmiş.

Meme Hastalıkları 

Memede atipi içeren kitle varlığı daha sonra bu yapının kansere dönüşmesi ile riski artırmaktadır. Memede kitle tespit edilen kişilerin düzenli kontrol ve gerekirse biyopsi yaptırması önerilir.

Radyoterapi 

Başka bir nedenle göğüs bölgesine radyasyon alınması yine kanser riskini artırmaktadır.

Genetik 

Genetik olarak BRCA 1 veya BRCA 2 genini taşımak kanser oluşmasına yol açıyor.

Tüm bu etkenlerin yanında beslenme, çeşitli alışkanlıklar meme kanserini tetikleyebilir. Çoğunlukla hiçbir neden olmadan ortaya çıkar. Kendi kendine sürekli takip ve yılda bir doktor kontrolü ile erken teşhis ve kanserden yayılmadan kurtulmak mümkündür.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder