Diabetes Mellitus olarak adlandırılan ve halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen durumda glukoz metabolizmasında bozukluk oluşmaktadır. Pek çok organ vücutta biriken şeker ürünlerinin yarattığı olumsuz durumlardan etkilenmektedir.
Şeker Hastalarında Neden Ayaklarda Yara Açılır?
Şeker hastalarında küçük damarların tıkanması ile ayaklara giden kan akımının azalması, el ve ayaklarda sinirlerin işlevini kaybetmesi, enfeksiyonlara yatkınlığın fazla olması, aşırı yük taşıyan ayaklarda yaralar açılmasına neden olmaktadır. Yaralar uygun şekilde tedavi edilmediğinde çeşitli seviyelerden oluşabilecek organ kayıpları bedensel,ruhsal, işlevsel sorunlara yol açabilmektedir.
Diabetik Ayak Önemli midir?
Günümüzde diabetik ayak şeker hastalığına bağlı hastaneye yatışların 1/5 ini oluşturarak hastanede kalışın en önemli nedeni haline gelmiştir. Diabetik ayak hastanede kalış süresinin uzunluğu maddi manevi kayıplara neden olması ile önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir.Şeker hastalığına bağlı ortaya çıkan olumsuz durumlar birbirini tetikleyerek ayakta oluşan basit bir yaranın ilerlemesine neden olarak yaranın genişlemesi ve sonunda ayağın amputasyonuna yol açmaktadır.
Diabetik ayak nasıl anlaşılır?
Ayak ülserleri özellikle yük taşıyan ayak tabanı başta olmak üzere topuk, ayak parmakları, ayak üstü gibi herhangi bir bölgede kızarıklık, şişlik şeklinde başlamaktadır. Deri bütünlüğü bozulana kadar içerde kemik eklemlerde etkilenme oluşmaktadır. Deride küçük bir ülserasyon görülse de derindeki dokulardaki hasar dıştan görülenden çok daha büyüktür.Diabetik Ayak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diabetik ayak oluşan kişilerde öncelikle detaylı muayene yapılmalıdır. Ayak damarlarının dolaşım durumu, sinirlerdeki etkilenmenin boyutu, enfeksiyonun şiddeti tedavi belirleyen parametrelerdir.
Dibaetik ayak tedavisinde öncelikle kan şekeri düzeyi kontrol altına alınmalı, enfeksiyon durumunda uygun antibiyotik başlanmalı, daha sonra kişinin durumuna göre yaranın cerrahi olarak temizlenmesi, pansumanların düzenli yapılması planlandır. Eğer damarlarda tıkanıklık varsa mümkünse önce kan akımının sağlanması gerekir. Bazen cerrahiye ek olarak vakumlu yara bakımı tedavileri veya oksijen terapisi kullanılabilir.
Mümkün oldukça dokular ve ayak korunmaya çalışılır ancak yoğun gangren durumu sözkonusu ise amputasyon bazen kaçınılmazdır.
Diabetik Ayaktan Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
- İyi kan şekeri kontrolü
- Etkili hasta eğitimi
- Özel ayakkabıların kullanımı
- Ayak temizliğine dikkat edilmesi
- Kan dolaşımı bozukluklarının erken teşhisi
- Kontrollerin düzenli yaptırılması
- Tedavi sürecinde doktorla işbirliği yapılması
- Tırnak kesiminin uygun şekilde yapılması
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
Estetik ve Plastik Cerrahi
+90 262 331 61 61
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder