Deriyi oluşturan hücrelerin en alt tabakasından köken alan Bazal Hücreli Kanser genellikle iyi huylu bir kanser olarak değerlendirilir. Hatta pek fazla yayılım gösternediği için adındaki "kanser" ifadesi yerine "bazalyom"denmesinin daha doğru olacağını savunan görüşler mevcuttur.
Bazal hücreli kanser nerelerde görülür?
Bazal hücreli kanser genel olarak güneş gören alanlarda özellikle elmacık kemiklerinin üstü, yanak,burun, üst dudak gibi bölgelerde ortaya çıkar. Saçlı deri yine bazal hücreli kanserin sıklıkla ortaya çıktığı bir alandır. Mevcut bir benin karakter değiştirmesi ile oluşabileceği gibi yeni bir lezyon şeklinde de çıkabilir.
Bazal hücreli kanser seyri nasıldır?
Genel olarak 40 yaş üstünde ortaya çıkar , kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen eşit oranda görülür.
Çok yavaş büyüyen bir lezyondur. Çap olarak iki katına çıkması yıllar alabilir. Yayılan , öldürücü bir kanser değildir. Ancak büyüdükçe yapılacak işlemin boyutu artmaktadır.
Bazal hücreli kanser bulguları nelerdir?
Lezyon çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Siyah- kahverengi kabuklu, bazen ülsere, bazen kanamalı olabilir. Ama en sık görülen formlardan biri deriden kabarık sert bir lezyonun ortasında krater gibi kabuklu bir yara olması şeklindedir.
Bu şekilde uzun süredir var olan bir lezyonunuz varsa Plastik Cerrahiye başvurmanız önerilir.
Bazal hücreli kanserin tedavisi
Bazal hücreli kanser tedavisi cerrahi olarak yapılır. Küçük lezyonlarda basit cerrahi onarımlar yeterli oluken büyük lezyonlar doku taşıma cerrahileri (flep cerrahisi) gerekebilir. Tümör çıkarılırken nüksün önlenmesi için etrafındaki 2 mm sağlam doku da çıkarılır. Büyük lezyonlarda bu güvenlik sınırı daha da genişletilir.
Bazen burun , göz kapağı gibi milimetrelerin önemli olduğu hassas yapılarda deformasyona yol açabilir. Cerrahi uygulanamayan olgularda radyoterapi, 5 FU kremler kullanılabilir.
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
0 505 799 2998
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder